Du læser med garanti denne tekst, fordi du overvejer at tage et lån. Et lån er altid en stor beslutning, og du ønsker med garanti at finde det bedste lån på markedet. Det kan være en stor opgave, for der er rigtig mange lånemuligheder på det danske marked. Derfor har vi lavet denne guide, hvor du kan få svar på alle spørgsmål, som du kunne have om at tage et lån.

Hvis du ikke sætter dig ordentligt ind i dine lånemuligheder, kan du risikere, at du tager et lån, som du ender med at fortryde. Du kan for eksempel risikere, at lånet bliver dyrere end forventet. Dette er den hyppigste årsag til at danske lånere fortryder et lån. Du kan også risikere, at du vælger et unødvendigt dyrt lån, hvilket kan være årsag til masser af ærgrelse, når du skal betale de månedlige afdrag på lånet.

Du bør læse med her, hvis du er interesseret i at finde det bedste lån på markedet. Vi kan vejlede dig uanset din finansielle situation og dine ønsker.

Forskellige typer af lån

Der er rigtig mange forskellige typer af lån, og de har alle sammen deres egne fordele og ulemper. Det kan være ufatteligt svært at finde det rette lån, men du må ikke lade dig stresse af mulighedernes tyranni. Vi kan nemlig hjælpe dig med at finde det helt rigtige lån, som passer til dig.

I forhold til de forskellige typer af lån er det være opmærksom på, at de hurtigste lån sjældent er de billigste, og omvendt er de billigste lån sjældent hurtige. Med andre ord kan det være en god idé, hvis du i første omgang afgør med dig selv, om du primært har fokus på at finde et hurtigt eller et billigt lån.

Hvis du går videre til de to næste afsnit, kan du henholdsvis læse mere om at finde det billigste og at finde det hurtigste lån. I første omgang kan du dog læse mere her, hvis du vil vide mere om de forskellige typer af lån på det danske marked. Vi kigger primært på forskellige former for forbrugslån, men derudover findes der naturligvis også både bolig- og billån. Disse lån er naturligvis enten øremærket til køb af bolig eller bil, mens du frit kan vælge, hvad du vil bruge et forbrugslån til.

Banklån

De fleste tænker først og fremmest på banklån, når de skal låne penge, og det er heller ikke helt dumt. Et banklån kan ofte være en god løsning, hvis du skal bruge et lån, og bankens priser er ligeledes også meget fornuftige.

Det kan godt tage lidt tid at blive godkendt til et banklån, da låneansøgningen først skal behandles af en bankrådgiver. Det betyder blandt andet, at de ofte har behov for at gennemgå din økonomi, så de er sikre på, at du kan betale lånet tilbage.

Bankernes kontrol af din økonomi kan virke frustrerende, men omvendt er det i sidste ende en service, som er til gavn for dig. De sikrer nemlig, at du ikke ender i en uheldig situation, hvor du ikke kan afdrage på din gæld. Samtidig kan de også rådgive dig med hensyn til tilbagebetalingen på dit lån, så du er helt sikker på, at du får en tilbagebetalingsplan, som passer til dig og din økonomi. For mange sker tilbagebetalingen bare via betalingsservice, så de ikke engang behøver bekymre sig om tilbagebetalingen af lånet.

Det kan være svært at blive godkendt til et forbrugslån i banken, hvis du har haft en ustabil indtægt, eller hvis du er registreret som dårlig betaler. Kort sagt har din økonomiske situation stor betydning for dine chancer for godkendelse, og du kan risikere at vente på svar på din ansøgning og ende med et afslag. Heldigvis er de fleste banker gode til at melde ud hurtigt, hvis det ikke er muligt at få et forbrugslån.

Realkreditlån med pant i friværdi

Realkreditlån bruges normalt til køb af bolig, og her kan et realkreditlån normalt dække 80 % af boligens værdi. Et realkreditlån kan dog potentielt også bruges til forbrug. Det er blot et krav, at du har fast ejendom med en friværdi.

Friværdi betyder, at du ejer en bolig, hvor du skylder mindre end boligen er værd. Hvis der er en stor forskel mellem disse to beløb, vil man normalt sige, at du har en væsentlig friværdi i boligen, og så kan der være mulighed for at tage et tillægslån, hvor der er pant i din faste ejendom.

Et tillægslån med pant i friværdi er typisk det absolut billigste forbrugslån, men det tager også tid at blive godkendt til denne type af lån, så der er ikke tale om et hurtigt lån. Derudover stilles der naturligvis også krav til din privatøkonomi, og det er ikke en mulighed, hvis du ikke har friværdi i din bolig.

Hvis du får godkendt et realkreditlån med pant i friværdien, kan du får et rigtig billigt forbrugslån med en fast årlig debitorrente.

Kviklån

Kviklån er både berømte og berygtede, men de er den absolut hurtigste måde at få et lån, og derudover har du også mulighed for at låne penge på nettet trods RKI.

I mange tilfælde et det blot et krav, at du har et Nem Id, hvis du gerne vil have et kviklån. Der stilles ingen krav om sikkerhed, hvilket også er én af årsagerne til, at kviklån har en lidt højere rente end andre forbrugslån. Det bør dog ikke nødvendigvis skræmme dig væk fra tanken om et kviklån, for de behøver bestemt ikke være forfærdeligt dyre, hvis du finder det rette lån.

Et kviklån bygger i høj grad på idéen om at tage et hurtigt lån, og derefter at indfri lånet hurtigt. Kort sagt har lånet en kort løbetid, hvilket også begrænser lånets renter, hvis du betaler lånet tilbage indenfor kort tid.

Kviklån kendes også som SMS-lån, hvor du kan tage et lån via en SMS. Kort sagt får du ikke et hurtigere lån, men til gengæld skal du også forvente at betale lidt ekstra i renteudgifter.

Privatlån

Et privatlån kan virke som en nem og hurtig mulighed, hvis du skal bruge et forbrugslån, men vi fraråder generelt privatlån. Du kan nemt risikere, at et privatlån fra en ven eller et familiemedlem kan blive en årsag til uvenskab, hvis der for eksempel er problemer med tilbagebetalingen af lånet. Derudover kan det også blive problematisk, fordi långiveren måske føler, at du bruger deres penge ufornuftigt, når pengene skal bruges til forbrug.

De fleste problemer i forhold til privatlån opstår på grund af uklare lånevilkår. Når du låner penge fra en profession udlånsvirksomhed, får du en juridisk bindende låneaftale. Denne aftale sikrer både dig og kreditor rent juridisk, og det er vigtigt at være opmærksom på, at den danske lovgivning primært er til for at sikre de danske forbrugere mod skruppelløse långivere.

Så overvej at droppe tanken om et privatlån og lån penge på nettet i stedet. Det er lige så nemt og hurtigt, og du slipper for at skabe splid med dine gode venner.

Guide til at finde det billigste lån

For mange er det især vigtigt at finde et billigt lån, og hvis dette også er målet for dig, så er der visse råd, som du bør følge, og som du kan læse mere om her. Det er ikke sikkert, at du kan få et rentefrit lån, men du burde som minimum kunne få et lån med lavere renter end gennemsnittet.

I forhold til prisen på et lån kan din indsats gøre en stor forskel, for du får ikke et billigt lån, hvis du bare vælger det nemmeste lån på markedet. Læs med herunder, hvis du vil vide mere om billige lån.

Undersøg markedet og dine muligheder

Først og fremmest er det ufatteligt vigtigt, at du undersøger markedet og dine muligheder. Vi har tidligere omtalt de forskellige typer af lån, som du kan finde på det danske marked, og her var der visse lån, som generelt var markant billigere.

Hvis du ejer en bolig med friværdi, har du måske mulighed for at tage et tillægslån med pant i friværdien. Dette vil næsten uden tvivl være den billigste type af lån, men desværre er det ikke alle, som har denne mulighed – for eksempel fordi de ikke ejer egen bolig. Det er også værd at være opmærksom på, at det kan koste penge at oprette et tillægslån, så det er ikke sikkert, at det er den bedste løsning, hvis du kun ønsker at låne et mindre beløb.

Du kan også overveje at undersøge priserne på lån i banken, selvom renterne kan variere meget på disse lån. Umiddelbart skal du bare være opmærksom på, at et kviklån næppe er den rette løsning for dig, selvom det måske kan ende med at være sidste mulighed, hvis du for eksempel ikke er gode venner med din bankrådgiver.

Tal med din bank

Som tidligere beskrevet findes der ufatteligt mange forskellige typer af lån, men det er generelt en god idé at undersøge de aktuelle lånerenter i banken, og herefter kan du undersøge, om der er andre typer af lån, der er billigere.

At låne penge er ofte et spørgsmål om tillid, for alle kreditorer vil gerne være sikre på at få deres penge tilbage. Derfor kan du også få et billigere lån, hvis en kreditor har indblik i din økonomi, og det har din bank for eksempel.

Hvis du vil have et billigt lån, bør du med andre ord først og fremmest kontakte din bank. Her er det en kæmpe fordel, hvis du har været kunde i banken i mange år, for det vil også betyde, at de har et stort indblik i din økonomi. Det kan for eksempel være en fordel, fordi de forhåbentligt kan se, at du altid har betalt dine regninger til tiden. Dette er med til at markere dig som en god kunde, der har styr på privatøkonomien, hvilket gør det mere sandsynligt, at de vil låne dig penge.

I forbindelse med et lån kan du også sagtens vælge at kontakte andre banker, og det er heller ikke umuligt, at de vil god kende et lån. Du skal dog være forberedt på, at de også vil være interesseret i at få indblik i din økonomi, så du kommer til at give dem indblik i din privatøkonomi. I sidste ende er din egen bank dog oftest det bedste bud på et billigt lån, da de med garanti også gerne vil beholde dig som kunde i banken.

Giv kreditor så megen sikkerhed som muligt

En lån bliver normalt dyrere, hvis kreditor giver det uden sikkerhed, for her påtager kreditor sig en større risiko. I værste fald kan de risikere, at de ikke får deres penge tilbage, hvilket vil betyde finansielle tab for dem. I disse situationer kompenseres kreditor normalt for den øgede risiko ved at modtage højere renter på de lånte penge.

Hvis du vil låne penge billigt, er det en rigtig god idé, hvis du giver kreditor så stor en sikkerhed som muligt. En kreditor kan for eksempel få en større sikkerhed, når de har et fyldestgørende indblik i din økonomi, så kreditor kan se, at du har midlerne til at afdrage på lånet. Det er dog endnu bedre, hvis du har mulighed for at stille en sikkerhed for lånet, da dette kan skaffe dig et endnu billigere lån.

Boligejere kan overveje at forsøge at få et tillægslån med pant i deres friværdi. Her er der nemlig ikke længere tale om at låne uden sikkerhed, for kreditor har mulighed for at begære boligen solgt, hvis du undlader at afdrage på lånet. Dermed har de en mindre risiko for økonomiske tab, hvilket i sidste ende giver dig en bedre rente på dit lån.

Forhandl på baggrund af eksisterende lånetilbud

Det er altid smigrende at få lånetilbud, men hvis du gerne vil have et billigt lån, må du ikke forhaste dig. Med andre ord skal du ikke nøjes med at tage imod det første og bedste lån. Du kan nemlig potentielt få et endnu billigere lån, hvis du er villig til at forhandle.

Du er generelt bedre stillet i forhold til at få et billigt lån, når du først har modtaget dit første lånetilbud. Ofte kan du nemlig forhandle dig til en bedre rente hos en kreditor, hvis en konkurrent har givet dig et endnu bedre tilbud.

Kort sagt skal du indhente så mange gode lånetilbud som muligt, og herefter kan du bruge det bedste lånetilbud til forhåbentligt at få en endnu bedre rente på de øvrige tilbud. Under alle omstændigheder skal du huske, at et lånetilbud kun er et tilbud. Det betyder med andre ord, at tilbuddet sagtens kan blive ændret, da det stadig er til forhandling.

Vælg en høj månedlig ydelse

Du kan selv gøre en stor indsats i forbindelse med billige lån, og det absolut vigtigste er, at du fokuserer på at få betalt lånet hurtigt tilbage. Det betyder blandt andet, at du bør vælge en forholdsvis høj månedlig ydelse.

En høj månedlig ydelse vil betyde, at lånet hurtigere er indfriet. Det har den effekt, at du skal betale renteudgifter for en kortere periode, hvilket i sidste betyder, at den samlede tilbagebetaling bliver mindre.

I forhold til størrelsen på den månedlige ydelse, skal du naturligvis huske på, at du stadig skal have råd til at betale afdragene. Med andre ord må din økonomi ikke bliver spændt for hårdt, for der skal også være plads til uforudsete udgifter. Kort sagt er det vigtigt, at du vælger den rette balance i forhold til afdrag, så du betaler så store afdrag som muligt, men samtidig må du ikke ende i en situation, hvor du ikke har råd til dine afdrag.

Hvis du finder et lån med en rentefri periode, kan du måske være så heldig, at du kan få afdraget det meste af lånet i denne periode. Det kan i bedste fald betyde, at du ikke kommer til at betale renter for dit lån. Du bør dog stadig være opmærksom på, at du sandsynligvis stadig skal betale et stiftelsesgebyr for lånet.

Undlad at vælge en afdragsfri periode

Ved visse lån er der mulighed for at vælge en afdragsfri periode, men det er ikke en god idé, hvis du gerne vil have et billigt lån. Det er nemlig vigtigt at være opmærksom på, at selvom der stadig bliver tilføjet renter til lånet, selvom du ikke betaler afdrag. I princippet betyder det, at gælden blot bliver større og større, mens du nyder den afdragsfrie periode.

Der kan selvfølgelig være situationer, hvor en afdragsfri periode er uundværlig, men hvis du ikke har brug for denne periode, så bør du fravælge den. Det er altid nemt at bruge penge, så derfor kan du også nemt bruge de ekstra penge, som du måske burde have brugt til at afdrage din gæld i en eventuel afdragsfri periode.

Hav helt styr på tilbagebetalingen

Det er altid en god idé at have styr på tilbagebetalingen af et lån, og det er ekstra vigtigt, hvis du gerne have et billigt lån. Der opkræves normalt ekstragebyrer, hvis du ikke overholder dine afdrag, og disse gebyrer kan nemt gøre dit lån dyrere end nødvendigt.

I forbindelse med tilbagebetalingen er det en god idé at lave en plan over tilbagebetalingsperioden. Det er en god idé at huske på, at visse måneder kan være dyrere end andre. Det er for eksempel en god idé at være opmærksom på, at december er en dyr måned for de fleste familier, så måske bør du spare lidt op i de forrige måneder, så du både har råd til månedens udgifter og afdrag.

Guide til at finde det hurtigste lån

Hvis du gerne vil have gode råd til at få det hurtigste lån, så er dette det rigtige afsnit for dig. I mange tilfælde er det nemlig muligt at optage et lån og modtage pengene på den samme dag, hvis du spiller dine kort rigtigt. Du får næppe et lån med den laveste rente, hvis du går efter at låne penge hurtigt, men renten kan også have mindre betydning, hvis du for eksempel bare skal låne et mindre beløb.

Vælg den rette type af lån

Et hurtigt lån handler først og fremmest om at vælge den rette type af lån, da en hurtig udbetaling ofte ikke er nok til at gøre låneprocessen hurtig. Det vigtigste er først og fremmest, at selve ansøgningsprocessen går hurtigt.

Kviklån er speciallavet for at give danskerne muligheden for at låne penge hurtigt, men til gengæld skal man også betale en høj rente, hvis man for eksempel sammenligner med renten på et realkreditlån. Den højere rente skyldes primært, at et kviklån er lån af penge uden sikkerhed, og derfor har udlånsvirksomheden større risiko for at miste penge på handlen.

Når du ansøger om lånet, vil din ansøgning blive behandlet automatisk, hvilket betyder, at du ikke er afhængig af at vente på, at en medarbejder gennemgår ansøgning. Dermed kan du ofte få øjeblikkeligt svar på din ansøgning, og du kan modtage penge samme dag. 

Umiddelbart kan et kviklån eller lignende lån virke dyre, men det er vigtigt at være opmærksom på, at den årlige debitorrente ikke nødvendigvis er helt retvisende. Kviklån har ofte en løbetid, som er kortere end et år, og derfor kommer du heller ikke til at betale renter for et helt år.

Undersøg om et kreditlån i banken er muligt

Mange glemmer at overveje, at et kreditkort sagtens kan fungere som et alternativ til et kviklån. Med andre ord bør du måske kontakte din bank og bede om et kreditkort, hvis du gerne vil have en hurtig mulighed for at låne penge.

Med et kreditkort får du mulighed for altid at hæve et bestemt beløb fra en konto, og det betyder i praksis, at du har et stående tilbud om et kreditlån i din bank. Renten er også ofte lavere end ved et kviklån, selvom du dog skal være opmærksom på, at det kan tage noget tid at få et kreditkort, hvis du ikke allerede ejer et.

Hvis du har en sund økonomi, kan du ofte få lov til at få et højt kreditbeløb i banken. Omvendt kan du dog også risikere at få afslag på kredit, hvis du tidligere har haft en ustabil økonomi i forhold til banken.

Brug en online sammenligningstjeneste

Der er rigtig mange forskellige typer af kviklån på det danske marked, og selvom du primært er interesseret i et hurtigt lån, så har du med garanti ikke lyst til at betale overpris for dit lån. Det kan tage lang tid at skabe et overblik over renterne og gebyrerne på de forskellige lån, hvis du sammenligner lånene manuelt. Derfor er det en stor fordel, hvis du bruger en online sammenligningstjeneste.

En online sammenligningstjeneste er effektiv til at sammenligne lån. Den indhenter lånetilbuddene og viser dem til dig i en overskuelig tabel, hvor du nemt kan fravælge de dyre lån, hvor du ellers ville komme til at betale overpris.

Sammenligningstjenester er netop lavet for at gøre låneprocessen hurtigere for danske forbrugere, og du kan spare dig selv for meget besvær ved at benytte dig af denne mulighed, før du ansøger om lånet, som matcher dine behov bedst.

Hav styr på dine oplysninger

Når du låner penge online, er det ufatteligt vigtigt, at du har helt styr på dine oplysninger. Låneprocessen går generelt hurtigt, men du kan risikere at ende med et afslag, hvis du ikke får udfyldt låneansøgningen korrekt.

Det er heldigvis forholdsvis nemt at udfylde en låneansøgning online, men du bør alligevel altid læse vilkårene grundigt, så du er helt sikker på, at du ikke har overset noget vigtigt.

Kom ud af RKI

Det er umuligt at låne penge i banken, hvis du er registreret som dårlig betaler i RKI, men i visse tilfælde kan du stadig optage kviklån. Du skal dog være opmærksom på, at en registrering i RKI vil begrænse dine lånemuligheder meget, for det er langtfra alle udbydere af kviklån, som låner penge til ”dårlige betalere”.

Det er forholdsvis nemt at komme ud af RKI, hvis du blot har en mindre registrering. Du kan nemlig sagtens være registreret, selvom du kun skylder et mindre beløb. Derfor bør du i første omgang undersøge, hvad årsagen til din registrering er.

Når du har betalt din gæld, vil din registrering i RKI blive slettet, og du vil ikke længere have en anmærkning. Dermed får du pludselig mulighed for at vælge mellem mange flere lån, hvilket giver dig bedre muligheder for at finde et fordelagtigt lån med lave årlige omkostninger.

Overvej om andre lån er ventetiden værd

Et kviklån er den absolut hurtigste type af lån, men til gengæld skal du også betale en effektiv rente, som er højere end på de fleste andre lån. Dette er ikke nødvendigvis et problem, hvis det samlede kreditbeløb er ganske småt, for her betyder nogle procent ekstra ikke så meget.

Hvis du skal låne et større beløb, kan det være en god idé at overveje, om du måske har tid til at vente på ansøgningsprocessen på en anden type af lån, der har en lavere rente. I sidste ende er der dog intet galt i at betale ekstra for den hurtige service, som du får i forbindelse med et kviklån. Samtidig skal du også være opmærksom på, at kviklån ikke er nær så dyre, som de har været. Der er efterhånden rigtig mange forskellige muligheder i forhold til kviklån, og det har presset renterne i bund.

Luk menu