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RE: Current Analysis of Morrison Foerster Letter Re: Inapplicability of RESPA to 1031

Exchange Programs

Dear David:

You have asked me to review the December 27, 2005 letter, drafted by an attorney in the
law firm of Morrison Foerster, regarding “Inapplicability of RESPA to Compensation Paid in
Connection with 1031 Exchange Advantage Program” and to comment on its applicability and
validity today. RESPA refers to the federal Real Estate Settlement Procedures Act, 12 U.S.C.
2601, et seq., which among other things governs payments in connection with referrals of

settlement services.

Since it was originally drafted, the Morrison Foerster letter has been cited frequently in
relation to 1031 exchanges and their inapplicability to RESPA laws and regulations. The issue
has been revisited frequently, given first HUD’s and now the CFPB’s shifting analysis of what
constitutes a settlement service that falls within the strictures of RESPA. Despite the CFPB’s
broad belief in its powers and its strict interpretations of RESPA, in my research I have not found
any statements from the federal authorities that contradict or negate. the conclusions of the
letter. The analysis in the letter, and most specifically the “business purpose” discussion that
takes 1031 exchanges outside of the purview of RESPA, is still sound.
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Re: Inapplicability of RESPA to Compensation Paid in Connection with 1031 Exchange
Advantage Program

Dear Judd:

This letter is to confirm our advice that, as discussed below, when Abacus Data Systems, Inc.
(the “Company™) acts as an intermediary in a “1031 exchange” commercial real estate
transaction through the “1031 Exchange Advantage” program and compensates real estate
brokers, escrow companies, or mortgage brokers for business referrals, such compensation is
not prohibited by Section 8 of the Real Estate Settlement Procedures Act of 1974, as

amended (“RESPA”).
A. Description of Program

Under the 1031 Exchange Advantage program, real estate brokers, escrow companies or
mortgage brokers (“Real Estate Professionals”) will refer persons to the Company when the
Real Estate Professionals believe those persons might be interested in structuring a
transaction as.an “exchange” under Section 1031 of the Internal Revenue Code (the
“Exchange Transactions™). The Exchange Transactions will all be for commercial or
investment purposes and will never be for personal, family or household purposes because
alternative transaction structures are available for personal residential transactions. The
Company will compensate the Real Estate Professionals for the referral of Exchange

Transactions to the Company.
B. Analysis of RESPA

Section 8(a) of RESPA prohibits any person from giving or accepting any “fee, kickback, or
thing of value” for the refetral of a “real estate settlement service” involving a “federally
related mortgage loan.” 12 U.S.C. § 2607(a). Section 8(b) of RESPA prohibits any person
from giving or accepting any “portion, split, or percentage of any charge made or received
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for the rendering of a real estate settlement service in connection with a transaction involving
a federally related mortgage loan other than for services actually performed.” 12 U.S.C.

§ 2607(b).

These provisions by their express terms apply only when a transaction involves, among other
things, a “federally related mortgage loan.” While the definition of “federally related
mortgage loan” in Section 3 of RESPA refers to loans secured by liens on “residential real
property” without distinguishing between commercial purpose loans and consumer purpose
loans, Section 7 of RESPA expressly exempts “credit transactions” that involve “extensions
of credit ~ (1) primarily for business, commercial, or agricultural purposes.” 12 U.S.C.

§§ 2602(1) and 2606(a). Section 7 and Regulation X further specify that the exemption is to
be interpreted consistently with the Truth in Lending Act. 1d., 24 C.F.R. § 3500.5(b)(2). The
Official Commentary to Federal Reserve Regulation Z, which implements the Truth in

Lending Act, states that

“credit extended to acquire, improve, or maintain rental property (regardless of the
number of housing units) that is not owner-occupied is deemed to be for business
purposes. This includes, for example, the acquisition of a warchouse that will be
leased or a single-family house that will be rented to another person to live in, If the
owner expects to occupy the property for more than 14 days during the coming year,
the property cannot be considered non-owner-occupied and this special rule will not

apply.” Official Comment 226.3(a)-3 and -4.

The Official Commentary then goes on to state that even if this special rule does not apply,
that does not mean that the credit is not business purpose, but means merely that additional
factors must be considered. For example, a loan to expand a business is constdered a
business purpose loan even if it is secured by the borrower’s personal residence, as is a loan
to improve a principal residence by putting in a business office. Official Comment 226.3(a)-
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So long as the Exchange Transactions represent transactions for business purposes as
described above, and we understand from you that all such transactions will fill within these

parameters, RESPA will not apply.

Please let us know if we can be of any further assistance,

Very truly yours

Mark T. Gillett
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