
costellocompliance.com 
1 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

TABLE OF QUESTIONS 
Clickable Links 

FAQ 1 | Should the AIT be encouraged? ....................................................................................................... 2 

FAQ 2 | Does the AIT require income recertification for 100% LIHTC properties? ..................................... 3 

FAQ 3 | Do units need to be redesignated at recertification with income increases or decreases? .......... 3 

FAQ 4 | Must a state approve all redesignation of units? ........................................................................... 3 

FAQ 5 | How tightly should the LURA lock down the designations to be used at a property? .................. 3 

FAQ 6 | How can a state track unit designation and redesignation? .......................................................... 4 

FAQ 7 | Can an owner redesignate units simply because the project is out of compliance with AIT   

provisions?....................................................................................................................................... 5 

FAQ 8 | Are there any specific areas where a state may want to consider explicitly allowing redesignation 

as a state policy under Treas. Reg. 1.42-19 (d)(1)(ii)? .................................................................... 5 

FAQ 9 | Must AIT projects be 100% LIHTC? .................................................................................................. 6 

FAQ 10 | Is unit parity required? ................................................................................................................... 6 

 



                         

costellocompliance.com 
2 

Introduction | With the release of the final regulation for the Average Income Test 
(AIT) state LIHTC agencies are now hard at work on their AIT policies. As owners will 
need to designate units for the qualified groups to be included in the minimum set 
aside and the applicable fractions for an AIT project at the end of the year under the 
new regulation, the industry is eager for the state policies. The AIT is further 
discussed in THESE articles in this Blog, but here we will focus on some of the 
questions we have received from our state clients and other friends in the 
industry. 

Important notes: these answers focus on the underlying federal standards. State 
policies build on these and may differ. The goal is to provide a factual analysis of the 
federal rules and not a value judgment of any state policies. Understanding the federal 
standards and how these may differ from state policies is helpful. Also, in cases where 
a state adds to the federal regulation, the state will have to develop a regime to 
monitor compliance with their policy beyond the required AIT minimum. States 
understanding the issues discussed here will help them evaluate the cost-benefit 
analysis of specific AIT policies.  

 
FAQ 1 | Should the AIT be encouraged? 

Answer | We believe strongly that the AIT should be encouraged. Of course, the 
minimum set-aside has always been an election that the owner has a right to select 
among available options. However, there are many benefits to the people that state 
agencies serve that are very nicely provided by the AIT. It serves a larger range of low-
income people, provides more affordable accessible features for more persons with 
disabilities than they have in conventional housing, and provides greater “soft” quality 
of life and development opportunities for the apartment communities (see the below 
real-life case study example). Add this to financial feasibility benefits that may apply 
to some properties and the AIT is a minimum set-aside that accomplishes a lot for the 
people that a state HFA serves. With this in mind, it may be worth one or two more 
monitoring steps for the Agency. That said, it seems that state policy choices will be 
more important to how complex the monitoring process is than the AIT 
regulations themselves. The more requirements a state implements, the more work 
they and the owner/agents will have to do.  

 
Real-life case study | a teacher normally would not have been eligible to live 
at an LIHTC property if it had been before the AIT. However, she did qualify for 
a higher 70% income limit at an AIT project. After meeting some of her 
neighbors and their children in the community she thought it would be nice 
to have a tutoring session a couple of days a week in the community room 
where she could help with homework. The first week she had two students. 
By the third week, she had seventeen! This will yield long-term scholastic 
benefits. The property also had a firefighter that also coached baseball and 
decided it would be fun to put together a team, inviting children from the 
community to join. Interviews with management show that residents of this 
community are spending time with each other, learning from each other, and 
in the process taking great care of the community in conjunction with the 
management team in new ways because of the AIT. 

Source: Marie Peace | SVP, Chief Compliance Officer | The Franklin Johnson Group 

https://www.costellocompliance.com/blog?tag=ait
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FAQ 2 | Does the AIT require income recertification for 100% LIHTC properties? 

Answer | No. Nothing in the AIT requires annual income recertification waived by IRC 
§42 (g)(8)(B). Congress called any income recertification at 100% projects “irrelevant” 
in 2008, and the AIT does not change that. As the Available Unit Rule for the AIT at 
(g)(2)(d)(iii) and (v) establishes that already designated LIHTC units continue to be 
rented at their assigned designations and do not need to be adjusted, there is no 
federally mandated benefit to income recertification for these projects. 

 
FAQ 3 | Do units need to be redesignated at recertification with income increases 
or decreases? 

Answer | No. As noted above, an owner will not be aware of changes in household 
income at 100% LIHTC projects that are exempt from income recertification by law. 
Even for owner/agents of projects that are aware of changes of income – because the 
project is less than 100% LIHTC or because state policy requires income recertification 
– the federal rules do not require redesignation. Following the Available Unit Rule is 
required (which may require redesignating market units), but nothing further. 
Routine redesignation of occupied units to random designations based on household 
income changes will require considerable effort on the part of the owner/agent, 
monitoring by the state Agency, and may even risk the minimum set aside. Of course, 
some states already have policies requiring redesignation relating to their set asides 
required in QAPs, but not following these policies does not risk the minimum set aside 
for the properties. Mishandling redesignation for the AIT could. With this in mind, 
states will evaluate whether existing state policies for their set asides are a good 
match for their AIT properties. 

 
FAQ 4 | Must a state approve all redesignation of units? 

Answer | No. There are several allowances where the regulation permits change to 
designations at Treas. Reg 1.42-19 (d)(1). These include when the IRS guidance may 
permit through future guidance, when appropriate to other laws that protect tenants 
(such as Fair Housing, VAWA, or section 504), for household transfers between units, 
and to address noncompliance with the AIT. There is one redesignation scenario listed 
in the regulation where the state must weigh in, and that is when the Agency has 
issued public written guidance that provides conditions for a permitted change that 
applies to all AIT projects in the state. This would appear to allow, but not require, that 
a state approve individual redesignations, but only for matters under their state-
specific policies. Of course, the state may also have a blanket policy to allow 
redesignation under prescribed circumstances and avoid approvals of individual 
redesignations. They may also simply allow unit designations to "float" at an owner's 
discretion, as the other federally-allowed reasons for AIT redesignation do. 

 
FAQ 5 | How tightly should the LURA lock down the designations to be used at a 
property? 

Answer | Locking in designations too tightly in the regulatory agreement is 
probably unwise. Considering the flexibility built into the regulation, locking 
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designations in the regulatory agreement will require considerable extra work for the 
state Agency. Certainly, indicating the designations by specific units would be a 
significant challenge in complying with redesignations and transfers allowed in the 
regulation. However, even the percentage of units and perhaps unit sizes would 
potentially require LURA amendments when redesignation allowed in the AIT 
regulation occurs. Because portions of the LURA are enforceable by prospective, 
present, or former occupants of the building, it has been long a question whether 
amendments to LURAs that relate to the applicable fraction for a building are legally 
valid (IRC §42(h)(6)(B)(ii)). The AIT does affect the applicable fraction. 

As a practical matter, a plan that involves unit designations must be evaluated in the 
underwriting process to establish a project's financial feasibility and the need for 
credits. This will involve assigning designations (and thus rents) to specific unit sizes. 
Also, the owner must record designations and redesignations in their books and 
records and communicate these to the state Agency. How these designations are 
enshrined will be up to the state Agency. However, legally locking them specifically 
into the LURA without the ability to legally change these easily may create more 
problems for both the state and owner in the long run than it solves. Other options, or 
simply the designation method spelled out in the AIT regulation, may suffice.  In that 
case, the LURA may contain basic language from the AIT statute and regulation and 
allow for the designations to be determined as allowed by the regulation. 
Alternatively, the LURA could enshrine the initial designations but explicitly allow for 
changes to designations using a method outside of the LURA. 

 
FAQ 6 | How can a state track unit designation and redesignation? 

Answer | Probably using existing mechanisms. The AIT regulation (Treas. Reg. 1.42-
19T (c)(ii)) requires that owners designate and redesignate units in their books and 
records and communicate these to the state Agency. This section of the regulation is 
designed to be flexible on the state Agency side. For example, the regulation suggests 
that an Agency “may allow a taxpayer to describe a current year's information by 
reporting differences from the previous year's information or by reporting that there 
are no such differences. Various Agencies may choose to apply this manner of 
reporting to the identity of a qualified group of units for use in the average income 
set-aside or applicable fraction determination, or the imputed income limits 
designated for the various units in a project.” Given this flexibility, current state 
mechanisms for reporting existing state set-asides probably allow owners to report 
AIT designations as well, either in online reporting systems throughout the year or 
with annual reporting. An owner may be viewed as having recorded the designation 
of a unit in its books and records when it executes a TIC with a household. 

Does the average need to be computed at each redesignation? This is more complex 
for a state than is necessary. The minimum set-aside and applicable fractions for a 
project are both determined on the last day of the taxable year for a project. Analyses 
of the designation averages would not likely need to be an ongoing process 
throughout the year. Establishing that the average of designations does not exceed 
60% at the close of the year, likely during the review of annual reporting, would seem 
to be sufficient. 
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FAQ 7 | Can an owner redesignate units simply because the project is out of 
compliance with AIT provisions? 

Answer | Yes. The new AIT regulation has provisions specifically designed to allow 
“restoring compliance with average income requirements.” During a taxable year, 
Treas. Reg. 1-42-19 (c)(D)(v) allows for adjustment of designations, where this is 
possible. This may be with vacant LIHTC or market units, or existing households that 
qualify for lower designations. Like most other designation changes allowed in the 
regulation, this does not appear to require state approval. After the taxable year, the 
regulation further allows corrections to the designation process within 180 days of an 
owner or state identifying noncompliance (Treas. Reg. 1.42-19T (c)(4)). Unlike 
corrections during a taxable year, this requires explicit state written approval on a 
case-by-case basis. 

Suggestion | To increase owner and investor confidence in a state’s desire to work 
with owners that run into AIT trouble, we strongly suggest that states signal in their 
policies that they will specifically be willing to allow retroactive redesignation as 
allowed in the 1.42-19T or successor regulation. It may be important to inform 
owner/agents that, if an issue is not discovered and corrected within the taxable year 
during which the problem occurs, retroactive correction to designations, if possible, 
must be made within 180 days of discovery of the issue by the owner or the state 
Agency. If discovered by the owner, the issue and suggested correction must be 
promptly communicated to the state to benefit from this correction period. 

It is also possible that retroactive redesignations may also be allowed as “Housing 
credit agency (Agency)-permitted changes” in keeping with Treas. Reg. 1.42-19 (d)(1)(ii). 

Without this assurance, owners may avoid the AIT out of fear that a state will not allow 
the retroactive correction provisions allowed for in the regulation when it is 
reasonable to do so. 

 
FAQ 8 | Are there any specific areas where a state may want to consider explicitly 
allowing redesignation as a state policy under Treas. Reg. 1.42-19 (d)(1)(ii)? 

Answer | There may be several. We have listed some possibilities below. There may 
be more.   

• Many states appear to intend to simply allow the floating of designations 
among units at a property at an owner's discretion. As long as an owner 
records all changes in their books and records and communicates these to the 
state as required in the AIT rules and state policies, the state may choose not to 
implement any more restrictive policy that they will then need to track. 
However, if they do not implement a blanket allowance to float designations, 
there are situations they may consider building more specific policies around. 
Such as: 

• When noncompliance is discovered in a prior year (see FAQ 7, above). 
• As required by other housing programs also funding an AIT project. Although 

the AIT regulation allows for redesignation to comply with Fair Housing, VAWA, 
and ower civil rights legislation and to allow for unit transfers, it does not 
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explicitly make allowance for redesignation responding to other housing 
program provisions. These may include HUD, Rural Development, HOME, 
National HTF, or similar state or local programs. All of these programs may at 
times require transfers of designation or in-place redesignation of units. 
Nonsubsidy programs like HOME and NHTF in particular may require 
redesignation to follow program rules, whether the program units are fixed or 
floating. This is especially true if nonsubsidized rents need to be changed, such 
as changing a HOME unit from low- to high-HOME when the new rent moves 
the unit to another AIT designation. 

• When a state has existing set-aside programs that revolve around changing 
set-asides. After careful consideration, if the state will require that the owner 
apply existing set-aside rules to AIT projects, they will need to allow for this in 
writing in their AIT policies.  

 
FAQ 9 | Must AIT projects be 100% LIHTC? 

Answer | No. There was uncertainty about the AUR as it applies to the AIT before the 
publication of the final AIT regulation. This, along with perceived increased ease of 
monitoring, led many states to originally require that AIT properties be 100% LIHTC. 
We believe that this may change. Obviously, the Available Unit Rule (AUR) as it applies 
to 100% projects is simpler for any LIHTC property, but most states have not eliminated 
the option to have market units at LIHTC properties in general. The AIT does not add 
considerable complexity to the AUR as compared to non-AIT properties. The rule is 
followed as it always has been, with the exception that market units are redesignated 
as LIHTC at specific designations before they are re-occupied (Treas. Reg. 1.42-15 (c)(2)). 
Since states must have a mechanism to receive information from the owner on other 
changes to AIT designation for several reasons, and they also have a monitoring 
mechanism for the AUR for their properties, the monitoring would not appear to be 
considerably more complex for the AIT. Market units may be helpful or necessary to 
make some projects feasible. A project may also become less than 100% LIHTC despite 
efforts to the contrary. States will balance these factors in their decisions going 
forward on this issue. 

 
 FAQ 10 | Is unit parity required? 

Answer | No. Unit parity is a term used to describe an owner assigning designations 
equally among unit sizes. When determining the minimum set-aside, units are 
included without regard to unit size. An owner should generally attempt parity to a 
reasonable degree to ensure equal opportunity, avoid disparate impact, and meet 
general Fair Housing obligations. However, as a matter of state policy, it needs to be 
recognized that parity is not always possible while following the federal AIT regulation 
relating to unit redesignations. For example, Fair Housing accommodation or VAWA 
emergency transfers may result in larger or smaller units being redesignated out of 
parity. In a worst-case scenario, an owner/agent may deny a needed Fair Housing or 
VAWA transfer, incorrectly believing that moving out of compliance with the state 
parity policy represents an unreasonable financial risk to the tax credits for the project. 
Also, to preserve existing affordable housing, an owner may need to make 
designations that do not use parity as a factor. For example, units may need to be 
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initially designated to fit existing households at an acquisition/rehab of a HUD 
property with AIT. If a state believes that mandating unit parity is important enough 
to implement a policy, it will need to include some flexibility for several possible 
scenarios where the unit mix may go out of parity while following the AIT and other 
regulations. 

Conclusion | Much of the success of the LIHTC program over three decades is due to 
state Agencies coming up with practical and smart policies that comply with federal 
standards and state-specific needs. We are confident that upcoming state AIT 
guidance will consider the above issues and best address the specific needs of the 
low-income people and property owners in each state. 

 


