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National Federation Basketball rules (Illinois High School) shall apply, except as 
follows: 
 
1. COACH’S CONDUCT 

1.1. The AHYBA asks that all coaches conduct themselves in a sportsmanlike manner. Coaches 
must refrain from: 
1.1.1. Going onto the playing floor.  This is strictly prohibited (except for allowing 

coaches to help position players and make defensive assignments at the start of 
each period).  A technical foul will be called after one warning. 

1.1.2. Yelling at or otherwise hassling the officials.  Coaches will obviously be allowed 
some leeway in the heat of the game, but it is important to keep the players' 
minds on the game and not on the officiating.  Officials will be instructed to 
assess a technical foul for repeated yelling or hassling. 

1.1.3. Needless delays to start or restart action after timeouts or between periods will 
result in a bench technical.  When the officials signal that play is to be resumed, 
coaches must return their team to the floor immediately. 

1.1.4. Coaches are asked to exercise caution and good judgment in their handling of 
their players during tense game situations.  Criticism is a valuable teaching tool.  
However, keep the game in perspective and keep in mind the age of the players 
that you are dealing with.   Parents and players want a "balanced" coaching 
approach.  

1.2. Any coach or assistant coach who receives two technical fouls during a game and/or is 
ejected from a game will be automatically suspended from their next game. 

1.3. Any coach or assistant coach, who is ejected from two games during any portion of the 
season including playoffs, will not be allowed to participate in the remaining balance of 
the season. 

 
 

2. GAME TIME 
2.1. Five (5) periods per game. Two (2) in the first half, and three (3) in the second. 
2.2. No more than one minute between periods, including match up time.  Please have your 

players ready to play the next period. 
2.3. Each period will be five (5) minutes stop clock. 
2.4. Halftime is at the end of the second period and will be three (3) minutes. 
2.5. Overtime: First and second overtime periods shall be two (2) minutes stop clock. The third 

overtime period shall be "sudden death". First team to lead by two (2) points wins. 
2.6. Four (4) time-outs per game. No more than three (3) per half. 
2.7. One time-out per overtime plus time-outs not used in second half. 
2.8. Coaches must report starting players at least three (3) minutes prior to the start of the 

game. 
2.9. Bonus (one and one) free throws will be shot on the seventh (7th) team foul in the first half 

and on the tenth (10th) team foul in the second half.  NO SUPER BONUS. 
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3. PLAYING TIME 
3.1. Each player must play a minimum of one (1) period whistle to whistle in the first half and 

second half. 
3.2. No player may play in more than three (3) periods unless all eligible players have played 

three (3) entire periods. While the fifth period provides for free substitution provided all 
eligible players have played one entire period in each half, the overriding rule is that all 
playing time be divided equally as possible. Refer to ‘ATTACHMENT A’ for a schedule of 
PLAYING TIME REQUIREMENTS FOR ELIGIBLE PLAYERS. 

3.3. Once a player starts or substitutes in a period, he has played in that period. 
3.4. There are no substitutions in periods 1-4 unless for injury as set forth in Article 3.5 or foul 

trouble as set forth in Article 3.6. Only the 5th period provides for unlimited substitutions 
not injury or foul trouble related. 

3.5. In the event a player is hurt or injured during the game, the following will occur: 
3.5.1. An official time out will be called. 
3.5.2. All players must go to their respective benches. 
3.5.3. The officials will allow the injured player’s coach to attend to the player. 
3.5.4. If the player is able to continue, he may do so without going out of the game first. 
3.5.5. If the player is unable to continue, the coach has one (1) minute to replace the 

player or be charged with a time out. The player entering the game, as the 
substitute for the injured player will be charged for a period played, but not for a 
full period. 

3.5.6. If any player is bleeding, he must leave the game and may not re-enter the game 
until the bleeding has stopped. 

3.5.7. All bloody clothing must be removed or covered. 
3.6. Exception to minimum playing requirements: 

3.6.1  Three (3) fouls in the first half; the coach may remove the player for that half and 
the playing time is fulfilled for that half. The player that substitutes for the player in foul 
trouble must play two (2) whole periods in addition to the partial period. 
3.6.2  If a coach wishes not to play a player for the minimum time, he must use the 
following procedures: 

• Obtain permission from the Grade Director by identifying the player and the 
reasons. (The AHYBA Vice President should be called if the Grade Director is 
unavailable).Notify player's parents and state the reasons.  

• This must be done after receiving permission from the Grade Director and at least 
24 hours prior to the game. 

• Notify the opposing team's scorekeeper and coach prior to the start of the game. 
3.7. If there is a technical foul called for unsportsmanlike conduct against a player, that player 

must sit out the remainder of the period. 
3.8. A player who arrives late for a game (after the opening tip-off) must not play in the first 

half. This player must play at least one (1) full period but not more than two (2) full 
periods in the second half unless there are no eligible players. The coach has the discretion 
to play or not to play for one (1) full period a player who arrives after the second half 
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begins unless there are no more eligible players in which case the player can play more 
than one (1) period. 

3.9. Any eligible player may play in the overtime periods without regard to previous playing 
time. 

3.10. Failure to comply with the playing time rules will result in the forfeiture of the game unless 
in the judgment of the Rules Committee there was extenuating circumstances. 

 

4. DEFENSE 
4.1. A full court press is not allowed in the 5th Grade Boys league except during the last two (2) 

minutes of the fifth (5th) period or any overtime period.  During that time, either team may 
use a full court press if the difference in the score is 4 points or less.  If one team is leading 
by 5 points or more, then only the team behind in the score may use a full court press. 

4.2. A zone defense will not be allowed. A zone defense is defined as: "The guarding of areas 
of the floor instead of players--a failure of the defensive team to shift floor positions as 
members of the offensive team shift floor positions." It will not be considered a zone 
defense if defensive players do not closely guard offensive players who are not 
participating in the team's offense. 
4.2.1. Only man to man defense is allowed in the front court. This includes: 

4.2.1.1. Double teaming a player or the ball is permitted anywhere in the 
front court as long as the remaining players are guarding a player and 
not an area of the floor.  No triple teaming. 

4.2.1.2. A zone defense may be used in the back court as part of a full court 
press but must be abandoned at the half court (see rule 4.1 above). 

4.2.2. Officials will issue one warning to the coach of the offending team and then call a 
bench technical foul (two shots) if the illegal defense is repeated. 

4.2.3. Coaches are not allowed to shout accusations that the opposing team is playing a 
zone defense. If the coach thinks a zone is being used, he should point out the 
infraction to the officials in an orderly fashion while the clock is stopped. If a 
coach repeatedly shouts "zone" or his players or fans do the same, a bench 
technical foul will be called (two shots). 

 
The AHYBA is serious about eliminating zone defenses at this grade level, but it does not want 
charges and counter-charges of zones to disrupt the game. Officials will be alerted to police the 
zone rules, but coaches must understand there will be differences of opinion on this topic. 

 
 

5. MISCELLANEOUS POINTS 
5.1. All questions should be referred directly to the 5th Grade Director or in his absence, the 

AHYBA Vice President. 
5.2. Each player must wear the team uniform and basketball shoes. 
5.3. The home team is designated on all game schedules by the second number. The home 

team is responsible as official scorer, and the visiting team is to supply the timekeeper. 
5.4. The ball utilized during the game shall be furnished by the home team.  A 28.5” size 

basketball will be used in the 5th Grade Boys program. 
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5.5. Lane violation is five (5) seconds. 
5.6. Free throws distance is twelve (12) feet. 
5.7. Three point field goals are permitted. 
5.8. In the case of a tie for first or second place in regular season play, head to head 

competition will determine final standings and playoff seedings. 
 
 

6. OUTSIDE TOURNAMENT OR GAMES 
6.1. An AHYBA team may not play in an official game or tournament outside the AHYBA 

competition without the permission of the 5th Grade Director and the AHYBA Vice 
President. 

6.2. In the case of special tournaments in which an AHYBA team is asked to participate, the 
team must receive the authorization of the AHYBA Board of Directors.  The league 
representative in any outside tournament is usually the team in first place at the time of 
the tournament entry deadline, but an exception may be made by the AHYBA Board of 
Directors. 
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ATTACHMENT A 
PLAYING TIME REQUIREMENTS FOR ELIGIBLE PLAYERS 

 
 
 

• 10 players present at the start of the game:  
1. All play two (2) full periods. 
2. Five or more play three (3) periods. 
3. No one plays four (4) periods. 

 

• 9 players present at the start of the game: 
1. All play two (2) full periods. 
2. Seven or more play three (3) periods. 
3. No one plays four (4) periods. 

 

• 8 players present at the start of the game: 
1. All play three (3) full periods. 
2. One or more play four (4) periods. 
3. No on plays in five (5) periods. 

 

• 7 players present at the start of the game: 
1. All play three (3) full periods 
2. Four or more play in four (4) periods.  
3. No one plays in five (5) periods.  

 

• 6 players present at the start of the game: 
1. All play four (4) full periods. 
2. One or more play five (5) periods. 

 
NOTE:  In all cases, the extra playing time can be divided only in the fifth (5th) period. 

 


