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Effective	October	29,	2018,	the	New	Jersey	Sick	Leave	Law	requires	employers	to	allow	employees	to
accrue	1	hour	of	earned	sick	leave	for	every	30	hours	work,	up	to	40	hours	each	year.	The	law
permits	employers	to	create	policies	that	provide	additional	leave	time.	Here	is	a	link	to	the	law	from
the	State	of	New	Jersey	Department	of	Labor	and	Workforce	Development	website.

Since	we	originally	posted	about	the	Paid	Sick	Leave	Law,	we’ve	received	a	number	of	questions
about	how	the	Sick	Leave	Law	will	impact	various	employers.	Here	are	some	FAQs	that	we’ve
received.	Have	a	question	that	we	didn’t	cover?	Let	us	know.

Q:	When	does	the	law	go	into	effect?	A:	October	29,	2018.

Q:	Is	there	an	exception	for	small	businesses?	A:	No.	All	employers	are	required	to	provide	their
employees	with	earned	sick	time.

Q:	Are	there	any	regulations	for	this	new	law?	A:	The	Department	of	Labor	and	Workforce
Development	prosed	new	regulations	in	September.	A	public	hearing	will	be	held	on	the	proposed
new	rules	will	be	held	on	November	13,	2018.	Written	comments	must	be	submitted	by	December
14,	2018.

Q:	Some	of	our	employees	work	part-time.	Do	they	earn	the	same	amount	of	sick	time	as	full-time
employees?	A:	All	employees,	regardless	of	full-time	or	part-time	status,	earns	1	hour	of	paid	sick
leave	for	every	30	hours	that	they	work.

Q:	Our	employees	live	in	New	Jersey	but	our	office	is	not	located	in	New	Jersey.	Do	we	have	to
comply	with	the	new	paid	sick	leave	law?	A:	No.	The	paid	sick	leave	only	applies	to	employees
working	in	New	Jersey.

Q:	Do	we	need	to	offer	paid	sick	leave	to	the	independent	contractors	that	work	for	us?	A:
According	to	the	new	law,	all	“employees”	must	be	allowed	to	earn	paid	sick	leave.	The	law	defines
“employee”	as	“an	individual	engaged	in	service	to	an	employer	in	the	business	of	the	employer	for
compensation.”

However,	the	proposed	regulations	suggest	that	the	“ABC	Test”	found	in	N.J.S.A.	43:21-19(i)(6)(A),
(B),	and	(C)	be	used	to	determine	whether	an	individual	is	an	employee	or	an	independent	contractor
under	the	new	paid	sick	leave	law.

Q:	We	employ	per	diem	health	care	workers.	Are	they	exempt	from	coverage?	A:	It	depends.	The
new	law	covers	“employees”	and	the	definition	of	“employee”	“does	not	include	.	.	.	a	per	diem
health	care	employee.”	A	“per	diem	health	care	employee”	means:	(1)	health	care	professional
licensed	in	the	State	of	New	Jersey	employed	by	a	health	care	facility	licensed	by	the	New	Jersey
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Department	of	Health;	(2)	any	individual	that	is	in	the	process	of	applying	to	the	New	Jersey	Division
of	Consumer	Affairs	for	a	license	to	provide	health	care	services	who	is	employed	by	a	health	care
facility	licensed	by	the	New	Jersey	Department	of	Health;	of	(3)	any	first	aid,	rescue	or	ambulance
squad	member	employed	by	a	hospital	system.

Additionally,	a	“per	diem	health	care	employee”	“shall	not	include	any	individual	who	is	certified	as	a
homemaker-home	health	aide.”	This	means	homemaker-home	health	aides	are	considered
“employees”	under	the	NJ	Paid	Sick	Leave	law	and	must	be	covered,	even	if	they	are	per	diem
employees.

Q:	Our	employees	earn	money	based	on	commission	or	tips.	How	will	do	we	pay	them	for	their
paid	sick	leave	days?	A:	The	law	states	that	employees	must	be	paid	for	earned	sick	leave	at	the
same	rate	of	pay	with	the	same	benefits	as	the	employee	normally	earns,	“except	that	the	pay	rate
shall	not	be	less	than	the	minimum	wage	required	for	the	employee	pursuant	to	section	5	of
P.L.1966,	c.113.”

The	new	proposed	regulations	suggest	that	“where	an	employee	is	paid	by	commission,	whether
base	wage	plus	commission	or	commission	only,	the	employer	must	pay	the	employee	during	earned
sick	leave	an	hourly	rate	that	is	the	base	wage	or	the	State	minimum	wage	rate,	whichever	is
greater.	.	.	When	an	employee	is	paid	on	a	piecework	basis,	.	.	.	to	calculate	the	employee’s	rate	of
pay	for	earned	sick	leave,	the	employer	shall	add	together	the	employee’s	total	earnings	for	the
seven	most	recent	workdays	when	the	employee	did	not	take	leave	and	divide	that	sum	by	the
number	of	hours	the	employee	spent	performing	the	work	during	workdays.”


