22.08.2015

Chinese medicine centre sheffield uk

The architecture features a mixing of the sweeping horizontal lines of Streamline Modern (Art Deco) with robust classical elements, which are characterized by a square-shaped frame and a row of decorative balustrades in front. The building became deserted in midst of the aging city centre since the Medicine shop ceased from business after WWII, along side with the rising popularity of western medicine against traditional Chinese medicine.
Rejuvenating the Cultural Landscape In recent decade, Chinese medicine has earned greater social demand and respect in Hong Kong. The Revitalisation of Lui Seng Chun as a Chinese Medicine center preserves the intangible cultural significance of the Chinese medicine heritage and continues the legacy of Lui Seng Chun bone setting and herbal medicine established 80 years ago. Conservation Principle Both cultural and physical issues have been considered in the conservation process. The Old Fabric & New Additions Original building fabrics and its distinct architectural features are intact with a high degree of authenticity and integrity. Conclusion Lui Seng Chun not only bears witness to the history of a well-known family in Hong Kong, but also illustrates the past community life, economic activities and architecture of the territory.
The deep verandahs together with the stone plaque marked with the name of the medicine shop “???”installed at the top of the building are all typical architectural features of pre-war Chinese tenements. Re-open to public in 2012, Lui Seng Chun was conserved and adapted as a Chinese medicine & healthcare centre operated by the School of Chinese Medicine, Baptist University of Hong Kong (HKBU). It also rejuvenates the aging local community as a tourist attraction as a land mark medical service and successful case of adaptive re-use.
The new use of Lui Seng Chun was selected to match with its historical and social identity. The design of new additions is compatible yet humbly distinguishable from the 80 year-old building.


The New Glass Enclosure: The deep verandah occupies more than 50% of the typical floor plate. Fire engineering approach is used to reduce number of new staircases from 2 to 1, as the only existing staircase is substandard from prevailing buildings regulations. New Staircase: New external steel staircase in light weight steel structure which is a reversible construction was added at rear courtyard which is a less obstructive location, The steel post and screen in between stair flights are compatible to the metal window grid all along the facade and interior of Lui Seng Chun, yet distinguishable from the original building. Interior Design: Interior decoration is kept minimum and humble to express the authenticity of Lui Seng Chun. Most floor tiles were salvaged during new lift shaft formation and applied in later repair. Building Services: Building services including FS Installations, MVAC, new machine room-less lift were centralized at the original interior space so that new building services exposed to view in the verandah can be kept minimal and minimize intrusion to existing building.
Fitting with modern building facilities, it provides affordable Chinese medical treatment including bone setting, acupuncture and traditional Chinese herbal tea (??) to the locals especially the less-privileged, on-job training for medical students and continuous education of local practitioners.
The distinctively well preserved building fabric is carefully respected and maintained during the Revitalisation with minimum intervention.
Located to the less significant face of the building, additions including lift, steel staircase set back from the prominent corner of the building.
To fulfill the spatial requirement of the Chinese Medical and Healthcare Centre and tackle the serious traffic noise issue, the verandahs were enclosed by super clear glass with structural frame carefully designed behind the existing columns in order to minimize visual impact. Only necessary structural repair, re-paint & minimal restoration of decorative molding at columns has been carried with flag poles re-instated at their original location.
The new staircase is on independent mini pile foundation to minimize adverse settlement to the existing building.


Original ceiling molding were all maintained and expressed as far as the building services allow. New accessible toilets are provided at the area where the original kitchen and toilet located to respect the original space planning. Situated in Mongkok – a district with lower income group and insufficient public medical facilities, Lui Seng Chun meets the demand for affordable medical service.
It also provides exhibitions on herbal tea, Chinese medicine and history of local “tong lau” for the general public. New steel staircase integrates structure and screen wall inspired by the geometric pattern from the fenestration.
Curved glass to be adopted to curve corners of the building, to avoid segmented appearance. New suspended ceilings were added at verandah to enhance the acoustic performance providing space for building services while expressing the original ceiling grid and molding. In recent decade, Chinese medicine has earned greater social demand and respect in Hong Kong, the Revitalisation of Lui Seng Chun as a Chinese Medicine and Healthcare center preserves the intangible cultural significance of this heritage and continues the legacy of Lui Seng Chun bone setting and herbal medicine established 80 years ago.



Nova headache & chronic pain center burke va
Amas cancer test uk


Comments to «Chinese medicine centre sheffield uk»

  1. PORCHE writes:
    Reflexologist, Yoga Teacher coach and has remedy.
  2. xoxanka writes:
    Medication diazepam at lowering anxiousness in patients who holistic therapeutic modalities for most.
  3. X_MEN writes:
    And people who search them out people who receive these therapies cancer prevention.